joi, 22 iulie 2010

SUPERFICIALITATE

Fiind asaltati dinspre toate canalele media de tot felul de stiri despre sinucideri, arestari si alte violuri celebre si mai putin mondene - incepem sa ne gandim ce se cere in general pe Glob - stiri sau circ? Madalina Manole s'a sinucis, Lindsay Lohan a fost arestata, Liviu Varciu s'a despartit de mai putin mondena lui prietena, Paris Hilton consuma droguri - titluri din ziarele de la noi si de peste Ocean. Lumea cere circ, cere scandaluri - senzational, extraordinar. Moartea ajunge sa faca mai multi bani decat impozitul forfetar sau majorarea T.V.A. Artistii incep sa fie apreciati dupa moartea lor, discurile se vad "ca painea calda", tipografiile scot coperti pe banda si ziarele fac tiraj maxim. Posturile de televiziune speculeaza orice moment de slabiciune a populatiei - un an de la moartea lui M.J. - dam cu muzica'n populatie - materiale, filme, inregistrari - ce daca au mai fost difuzate de XXXX ori pana acum, trecem printr'o situatie speciala - publicul o cere, noi le oferim. Cine le cere ? Cum cine, publicul - acelasi care pana mai ieri nu stia cine canta "Liberian Girl" - dar care astazi a dat 25 de lei pe un CD sau pe o editie speciala de "X zi a saptamanii" cu CD GRATUIT!! sau cu cartea despre artistul Y. In principiu acelasi public care mesteca in ciorba cu ochii la emisiunile educative : Acces direct, Happy Hour, Un show pacatos - si altele. Aici invitati "de seama" despica firul in 4 - cum, de ce, in ce fel si mai ales unde au avut loc ultimele mondenitati.
Lumea moare, dintotdeauna - atat artisti, cat si oameni simpli. Da, in fiecare zi in Romania sunt inmormantati (chiar si fara slujba in Biserica) zeci de sinucigasi, drogati care si au inchieiat socotelile cu viata sau oameni simpli. Pentru ce atata mediatizare, atata intoxicare a publicului ? Da, Madalina Manole s'a sinucis, da era bolnava - probabil depresiva - nu, nu este o fapta ce trebuie mediatizata, discutata, condamnata. Nu, nu trebuia sa dea socoteala nimanui - fiecare avem cate o viata si putem face orice vrem cu ea. Un artist nu este cu nimic mai presus de un om oarecare in fata greutatilor vietii, daca vecina de la 3 si'a gasit sotul in pat cu alta si considera ca nu poate trai cu ideea - se arunca de la balcon - vreau sa vad chestia asta discutata in emisiunile live - ce, asta nu ar vinde? Ba da, ar vinde - o perioada scurta de timp, dupa care ne'am intoarce la aceleasi subiecte gaunoase discutate si deja disparute din cadrul monden al omului de rand.

Artistii vor vinde chiar si dupa zeci de ani de la moartea lor sau dupa destramarea trupelor - Beatles, Elvis, Jimi Hendrix, 2PAC, Frank Sinatra, Freddy Mercury, Aaliyah, M.J. si altii fac si acum avere la multi ani dupa ce au inchis ochii sau si'au lasat tobele in subsol.

Superficialitatea face din oameni monstrii care cauta intrigi, monstrii care cumpara albume, care vaneaza stiri, care arunca oamenii in mormant pentru a ii putea slavi de maine.

Apropo de toti "stupefiatii" de la T.V., radio, Internet care nu inteleg cum de lumea cumpara acum Madalina Manole si pana acum nu cumpara si vaaaaai saraca cum s-a sinucis ea pentru ca nu vroia nimeni sa asculte muzica ei (nu ca ar conta pentru vreunul din oamenii astia daca Madalina Manole s-a sinucis din cauza asta sau pentru ca nu ii iesise ciorba buna ). Lucrurile astea s-au intamplat de cand lumea, cu atat mai mult acum cu cat avem atatea canale media si lucrurile astea se propaga mult mai usor. Spre exemplu Van Gogh; Johann Sebastian Bach; Paul Gauguin; Franz Kafka, oameni care pentru cultura mondiala insemna ceva mai mult decat raposata Madalina Manole, asa ca hai sa nu ne mai miram precum "vaca la poarta noua" si sa ne asumam faptul ca astia suntem de la big bang incoace.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu